maandag 13 oktober 2014

Mijn Harry Potter project

Mijn jeugd is grotendeels gevuld met herinneringen aan één jongen. Die jongen heeft een groot deel van mijn jeugd bepaald. Diezelfde jongen is nog steeds, nu ik bijna geen tiener meer ben en mijn jeugd dus officieel is afgelopen, ontzettend belangrijk voor mij. Die jongen; is Harry Potter. Harry Potter en al zijn vriendjes en vriendinnetjes en niet zo vriendjes en vriendinnetjes. Ik heb met Harry Potter meegeleefd alsof ik een relatie met hem had. Al z'n ups en downs heb ik gevolgd in de zeven boeken en acht films.

Ik weet nog goed wanneer ik voor het eerst kennismaakte met Harry. Ik zat in groep drie/vier (ja, wij hadden een nogal raar en ingewikkeld schoolsysteem) en een paar vriendjes van mij hadden hun hele collectie aan Harry Potter spullen meegenomen naar school. Ze hadden kleurboeken, posterboeken, pennen, schriften, noem het maar op. Verwonderd keek ik naar Harry met zijn ronde brilletje en litteken en ik vroeg mijn vriendjes wie deze persoon voor moest stellen. "Jij kent Harry Potter niet!?" riepen ze verwonderd. Ik schudde nee en mijn vriendjes namen me mee in de wondere wereld van Harry Potter. Ze vertelden me dat die grote man met die lange baard Hagrid heette en dat vervelende ventje met het naar achter gekamde blonde haar was Malfidus.

Toen ik thuis kwam, vertelde ik vol verwondering aan mijn ouders wat ik op school wel niet allemaal had gehoord. Mijn ouders vonden er waarschijnlijk niet veel aan, maar hebben het wel ergens in hun hoofd opgeslagen, want tijdens pakjesavond (een paar weken erna) kreeg ik Harry Potter en de Steen der Wijzen cadeau. Wat was ik blij! Ik was euforisch! Direct begon ik te lezen, maar aangezien ik nog maar net een jaar geleden überhaupt had leren lezen, ging dat niet echt snel. Elke avond las ik een bladzijde en na plusminus een jaar had ik het boek uit.

Zo las ik alle boeken van Harry Potter. Steeds als er een nieuw deel uitkwam, kocht ik die en las hem. Omdat ik toen nog niet echt van het lezen was, duurde het gemiddeld vijf à zes maanden voor ik een Harry Potter boek uit had, maar dat maakte mij niet uit. Nu, zo'n vier jaar nadat ik voor het laatst een Harry Potter boek heb gelezen, heb ik besloten om dit hele proces te herhalen. Natuurlijk niet in hetzelfde tempo als vroeger. Ik ga alle boeken van Harry Potter weer opnieuw lezen om zo ook een beetje mijn jeugd weer te herbeleven. Inmiddels heb ik Harry Potter en de Steen der Wijzen alweer uit (wat een piepklein boekje is dat eigenlijk) en ben ik begonnen aan Harry Potter en de Geheime Kamer. Bij elk boek krijg ik weer flashbacks aan de tijd dat ik de boeken voor het eerst las. Alleen kijk ik nu al wel een beetje op tegen de dood van al die leuke mensen... Ik moet er nou al van huilen...

1 opmerking: