woensdag 8 oktober 2014

Een week vegan

We zijn alweer een week in oktober, wat ook betekend dat ik al een week met de vegan challenge bezig ben! Even een kleine update over hoe het allemaal gaat en of ik denk dat ik het vol ga houden!

Dat laatste gaat sowieso gebeuren. Ik vertelde al over de eerste keer vegan boodschappen doen en dat het zo lastig was, maar het gaat steeds beter met dingen bedenken die ik kan eten! Je moet gewoon heel erg omschakelen. Dit had ik ook heel erg toen ik vegetariër besloot te worden. Je bent zo gewend om bij elk gerecht vlees te doen. Als je dat eenmaal kan loslaten, merk je dat het heel makkelijk is om zonder vlees te leven. Ik at vroeger ook bijna overal kaas bij, maar nu kan dat niet meer. Sausje zijn vaak ook lastig, aangezien melk ook niet kan. Ik kan nu wel steeds beter bedenken wat ik kan eten en kan ook steeds beter alternatieven bedenken voor dingen. Melk nodig? Gebruik sojamelk! Kaas nodig? Gebruik edelgist! 

Het lastigste vind ik nog wel wanneer ik niet thuis ben. Vroeger als ik in de Universiteits Bibliotheek studeerde, ging ik tijdens een pauze altijd even snel naar de kantine voor een goedkoop broodje kaas. Dat kan nu niet meer. Voor ik begon aan de vegan challenge las ik al een tip van iemand die zei dat je eigenlijk altijd iets mee moest hebben om te eten. Al is het maar een pakje mueslirepen! Zo is de kans klein dat je ineens ontzettende honger krijgt en je niet kan eten. 

Het eten met andere mensen gaat me dan weer ontzettend goed af. Ondanks dat niet iedereen precies weet wat vegan zijn inhoudt ("Mag je wel gewoon peper en zout?"), staat iedereen er wel voor open. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik ook wel makkelijk ben, want ik wil ook geen blok aan iemands been zijn. Ik vind het prima om alleen aardappeltjes met veel groente te eten. Deze week wordt nog wel een uitdaging, want ik ga met een vriendin eten die een glutenallergie heeft... Dat wordt dus vegan én glutenvrij eten! Gelukkig zijn die twee dingen tegenwoordig helemaal hip en kunnen we vast wel een lekker recept vinden op het internet!

Al met al gaat het dus best oké. Ik moet gewoon voorverpakte dingen zo veel mogelijk vermijden. Daar heb ik trouwens wel een grens gesteld. In eerste  instantie wou ik echt 100% all in gaan, alleen dat bleek lastiger dan gedacht. Zo zijn er een heleboel e-nummers die eventueel dierlijk zouden kunnen zijn, maar vaak plantaardig worden gemaakt, aangezien dat goedkoper is. Producten met die e-nummers neem ik gewoon wel, aangezien de kans heel klein is dat daar iets dierlijks in zit. Ik kwam er ook achter dat je eigenlijk nog ontzettend veel kan eten als je vegan bent, als je maar open staat voor kleine aanpassingen en niet vies bent van een beetje proberen! Ik ben erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om mee te doen aan de vegan challenge. Op naar week twee! 

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het echt ontzettend knap :O

  En al is het zoals je het uitlegt misschien best te doen...zie ik mezelf hier ECHT niet in slagen XD

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al een hele lange tijd geïnteresseerd in veganisme, dus wist er al heel veel van af en hoe je het beste vegan kon eten. Toen kwam deze challenge voorbij en dacht ik: dat ga ik doen!
   Maar misschien, als je het echt zou willen, kun je eens proberen om een maand vegetarisch te eten? Zo ben ik ook begonnen! Dat beviel zo goed dat ik besloot om voor altijd vegetariër te zijn!

   Verwijderen
 2. Wauw, heel knap. Eigenlijk alleen maar respect voor want ik denk niet dat ik het zou kunnen..
  Ondanks dat ik het wel eens zou willen proberen.

  BeantwoordenVerwijderen