vrijdag 7 februari 2014

Gezonde chocolate chip havermout koekjes

Sinds ik begin dit jaar heb besloten om wat gezonder te leven, ben ik ook veel meer met eten bezig. Ik ontbijt elke ochtend met havermout, dus toen ik op Oh My Foodness (erg leuke blog trouwens!) een recept zag voor havermout koekjes, moest ik ze meteen proberen! Ik had alle ingrediënten in huis en kon dus meteen aan de slag. Als variatie heb ik geprobeerd om er chocolate chip cookies van te maken en dat is aardig gelukt! Ze zijn dus ook nog verantwoord omdat er geen boter of eieren in zitten en als je chocola gebruikt die uit meer dan 70% cacao bestaat hoef je je over de chocola ook niet schuldig te voelen! Hier het recept!

Ingrediënten:
- 2 bananen
- 100 gram havermout
- 10 gram honing
- 1 reep pure (liefst meer dan 70% cacao) chocola (hangt er een beetje vanaf hoeveel je er in wilt, maar achteraf was een halve ook wel voldoende geweest)


En dan nu, hoe maak je deze overheerlijke koekjes?

1.


Doe de bananen in een beslagkom en prak ze helemaal fijn. Het moet echt een smeuïg geheel worden. Ondertussen kun je ook de oven voorverwarmen op 180 graden.

2.
Voeg de havermout en de honing toe en mix alles door elkaar tot het een goed, samenhangend beslag.

3.
Breek op de één of andere manier de chocola in kleine stukjes. Dit kun je op een heleboel verschillende manieren doen. Als eerste kun je ze ergens tegenaan slaan als ze nog in de verpakking zitten. Vervolgens doe je de kleine brokjes in een theedoek of plastic zak (maar die gaat sneller kapot) en ram je er lekker op los met iets groots (een deegroller werkt meestal wel goed).

4.
Meng de chocola door het beslag. Uiteindelijk had ik iets teveel en te grote stukjes, maar daar kom je vanzelf wel achter!

5.
Leg wat bakpapier op je bakplaat en verdeel het beslag in kleine hompjes die je vervolgens platdrukt. Het is vrij lastig om ze echt goed rond te maken als koekjes. Het belangrijkste is dat ze niet te dik zijn, anders is de binnenkant nog helemaal zacht en de buitenkant wel gaar. Je hoeft er ook niet veel rekening mee te houden dat de koekjes nog gaan reizen, want dat doen ze niet, dus je kan ze lekker dicht tegen elkaar aan leggen.

6.
20 minuten in de oven op 180 graden en klaar is kees! Ik merkte dat de chocola nog wel zacht is als je ze eruit haalt, dus het is een goed idee om ze even te laten afkoelen voor je ze serveert!


Eet smakelijk!Ik doe inderdaad net of ik een koekje eet..

2 opmerkingen: