zondag 26 mei 2013

Een hart

Een hart. Je ziet vast wel iets voor je, maar wat? Zie je het pompende hart dat in je lichaam zit, of het hart dat je iemand stuurt tijdens Valentijnsdag? Het lijkt wel of niemand hier ooit over heeft nagedacht, maar nu doe ik het. Deze twee harten hebben dezelfde naam in (voor zover ik weet) elke taal en toch zijn ze totaal verschillend van elkaar. Toch weet je altijd welk hart je bedoeld als je erover praat. Als iemand zegt: "Kan je een hartje voor me tekenen?" Is er niemand die een kloppend hart tekent. Er is geen verwarring over.

De oorsprong van het liefdeshartje, om het zo maar even te noemen, is eigenlijk heel vaag. Ik heb ontzettend veel verschillende verhalen gehoord en heb daarom geen idee welke waar is. De één zegt dat het een kont moet voorstellen en de ander zegt dat het de vorm is van libellen die aan het paren zijn en weer een ander zegt dat het lijkt op een Egyptisch hiëroglief. Waarschijnlijk komen we er nooit achter!

Een leuk feitje, by the way, is dat de oude Egyptenaren dachten dat we herinneringen in het hart opsloegen. Een ontzettend mooie gedachte, als je het mij vraagt! Misschien komt daar de dubbele betekenis wel vandaan. Het hart was heel belangrijk voor de Egyptenaren, het was een deel van de ziel. Logisch dat je liefde daarmee koppelt en daarmee het liefdeshartje.

Ach, we zullen waarschijnlijk nooit echt weten hoe het in elkaar zit, maar het is altijd leuk om over dit soort dingen te filosoferen en na te denken. Ik weet trouwens ook nog wel hoe ik als klein meisje dacht dat ons hart er echt uitziet als het liefdeshartje. En een gebroken hart... Ja, dat nam ik meestal iets té letterlijk...

1 opmerking: