zondag 30 december 2012

Jong(er) oud

Ligt het aan mij of wordt iedereen steeds eerder 'oud'. En daarmee bedoel ik niet oud als in oma-oud, maar als in tiener oud. Ik weet dat veel mensen hierover praten, maar ik wil toch even mijn kant van dit verhaal laten zien. Ik heb namelijk wel verschillende denkpunten (of hoe je dat ook noemt) over dit onderwerp.

Ik denk dat iedereen het wel is opgevallen dat kleine meisjes van 10 jaar steeds vaker zelf naar de stad gaan en de meest hippe, soms ietwat te sexy, kleding shoppen. Daarnaast lopen ze een beetje populair te doen met hun telefoon (meestal een iPhone of iets in die trant) en hangen ze achter de computer te facebooken met hun 'vrienden'. Ik kan me herinneren dat toen ik 10 was, ik nog samen met mijn moeder de stad in ging om kleding te kopen en die ene keer dat ik zelf €50,- meekreeg van mijn moeder om zelf met een vriendin kleding uit te zoeken, ik helemaal in paniek raakte omdat ik niet wist wat ik moest kopen. Ik kreeg al wel vroeg kleedgeld, maar of ik er ook echt iets van kocht is een ander verhaal.

Mijn gastbroertje zit, als je het vergelijkt met Nederland, in groep 7. Laatst hadden ze een soort presentatie van wat ze allemaal gedaan hadden die periode en ik moet zeggen, ik schrok. Mijn gastmoeder had het ook al een keer vertelt, maar nu zag ik het met eigen ogen. Iedereen in de klas, behalve mijn gastbroertje en zijn vriendje, had een smartphone. Iedereen. En ik gok dat ongeveer de helft daarvan een iPhone was. Toen ik in groep 7 zat, kreeg ik de oude mobiel van mijn vader. Ik gebruikte hem alleen nooit, behalve om spelletjes op te spelen...

Elke ochtend ga ik met de bus naar school en omdat Zweden een veel uitgestrekter land is dan Nederland, zitten er ook vaak jonge kinderen in de bus die naar school gaan. Het is dan namelijk te ver om te fietsen of lopen. Ik ben al heel vaak geconfronteerd met het feit dat meisjes van 11 jaar er hipper uit zien dan mij en ja, dan begin je toch wel te twijfelen aan jezelf... Nou moet ik wel zeggen dat Zweden over het algemeen wel een 'hipper' land is dan Nederland, maar toch.

Ik schrik telkens weer, maar ik denk ook, zo was het tien jaar geleden precies hetzelfde. Hoe vaak hoor je wel niet volwassenen praten over 'de jeugd van tegenwoordig'. Dat is echt geen nieuw begrip. Het is gewoon de tijd die veranderd, zo is het gewoon. Net als dat je vijf jaar geleden prima kon leven met een prepaid telefoon waar je alleen mee kon bellen en sms'en. En dan bedoel ik dus niet toen ik 12 was, maar gewoon, in het algemeen. Tegenwoordig kun je haast niet zonder een mobiel met internet, we zijn er gewoon aan gewend. En ondanks dat ik het vreselijk vind om te zien dat bijvoorbeeld jonge meisjes van 12 zich volkladden met make-up, het is gewoon zo. Over dat laatste: ga eens naar YouTube en zoek op 'Fjortis'. dat zijn meisjes van 12 die zich ouder voordoen. Een aantal jaar geleden stikte het van de Fjortissen in Zweden...

3 opmerkingen:

 1. toen ik tien was, speelde ik met mijn oude littles pet shop, lego belleville en vond ik het leuk om mijn haar in twee knotjes te dragen. ik zie vaak meisjes die tien jaar jonger zijn dan ik en ook hun kleding bij de divided afdeling van de H&M kopen. Ik hoop dat, als ik later moeder ben, ik mijn kinderen nog een beetje kind kan houden. EN als dat niet lukt, ga ik maar met ze in Disneyland wonen, want daar blijft iedereen kind :)
  Gelukkig 2013 :)
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt zo gelijk! Ik kreeg pas mijn eerste smartphone toen ik was geslaagd voor mijn VMBO-T opleiding, en toen moest ik die ook gewoon zelf betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die kinderen hebben toch helemaal geen smartphone nodig?
  Ik snap die ouders echt niet.
  Ook zoiets ik zie heel vaak 11/12 jarige roken en drinken onder de brug.
  Toen ik zo oud was speelde ik nog buiten :o

  BeantwoordenVerwijderen