maandag 26 maart 2012

Hominisme

Ik denk na. Misschien iets te veel, maar zoals je weet ‘ik denk, dus ik besta’, dus ik ga gewoon door met nadenken. Ik denk over van alles na. Echt van alles. Soms kan ik er niet van slapen, soms bedenk ik in mijn bed hele theorieën over van alles en nog wat. Maar ik denk na.

Laatst zat ik op school bij Nederlands en we bespraken een Nederlands examen. Het artikel ging over het feminisme en dat dat eigenlijk heel slecht is voor de economie. Ik was het totaal oneens met het artikel, maar dat even terzijde. Ik dwaalde op een gegeven moment wat af en ging nadenken. Nadenken over het feminisme.

Ik denk dat iedereen wel weet wat feminisme ongeveer inhoudt. Dat vrouwen graag hogerop willen komen, omdat mannen altijd die positie hebben en zij nu ook eens aan de beurt willen komen. Als gevolg hier van gaan ze werken  en veel ook. Kinderen is van latere zorg en het huishouden, dat wordt verdeeld onder man en vrouw. En daar dacht ik dus over na.

Je hebt tegenwoordig ook gezinnen waarbij de rollen zijn omgedraaid. Waar vrouwen werken en mannen het huishouden doen en voor de kinderen zorgen. En daar komt dus mijn nadenkpunt. Is er ook een naam voor mannen die juist de vrouwenpositie willen innemen? Die dus juist minder gaan werken om voor het huishouden te zorgen. Ik bedoel, je hebt feminisme; kort gezegd, vrouwen die mannen dingen willen doen. Maar wat als mannen vrouwen dingen willen doen? Als ze willen haken, naaien, voor de kinderen zorgen, boodschappen doen, stofzuigen. Heeft het een naam? Of moet ik die zelf bedenken?

Toen moest ik dus een naam verzinnen. Ik ben gestructureerd te werk gegaan. Feminisme komt waarschijnlijk uit het Frans (of Latijn, maar dat kan ik niet). Femme is in het Frans vrouw en feminisme heeft wel iets weg van dat woord. Man is in het Frans homme dus de term voor dit verschijnsel zal waarschijnlijk hominisme heten. Ja, dat wordt de term.

Het cirkeltje is weer rond, ik kan weer slapen. Ik heb een naam bedacht voor iets waar ik over nadacht. Waarschijnlijk hebben andere knappe geleerde mensen ook al over nagedacht en kak ik er een beetje achteraan, maar in mijn hoofd is het nu klaar. Mannen die vrouwen dingen willen doen, heten hoministen. 

1 opmerking:

  1. Ik heb het boekje van de Bijenkorf! Voor 10 euro in plaats van 14, jeeej :D

    BeantwoordenVerwijderen