vrijdag 9 mei 2014

Beginnen met hardlopen TIPS!

Sport is nooit echt mijn ding geweest. Ik schrok ook wel even dat ik bij dit artikel een heel nieuw label, namelijk Sport, aan moest maken. In de twee volle jaren dat ik een blog heb, heb ik dus nooit over sport geschreven. Ik hou wel van bewegen, dansen is bijvoorbeeld echt mijn ding, maar op school haalde ik gym altijd omdat we ook aan turnen deden. In basketbal, softbal, volleybal en ga zo maar door was ik altijd baggerslecht.

Begin dit schooljaar (of academiejaar, moet ik eigenlijk zeggen), was de enige beweging die ik had het van en naar de universiteit fietsen elke dag. Dit was bij elkaar zo'n 20 minuten aan beweging. In combinatie met veel McDonalds en Subway maaltijden, merkte ik dat mijn lichaam toch wel aan het veranderen was. Ik heb nooit op mijn voeding of iets dergelijks hoeven te letten, maar nu ik ineens van gezond eten en gemiddeld bewegen, naar extreem ongezond eten en niet bewegen ging, kreeg mijn lichaam toch wel een klap te verduren.

Ik had dus beweging nodig, maar wat? Ik wilde niet naar de sportschool, want dat kostte teveel geld. Ook een nieuwe sport aanleren vond ik niets. Ik hou sowieso niet zo van teamsporten. Ik zocht iets wat ik zelf kon doen, vanuit huis. De oplossing had ik al snel gevonden: hardlopen! Al het eerste begin is moeilijk en zo was dat ook bij mij. Ik wil absoluut niet stellen dat ik een professioneel hardloper ben (ik kan nog niet eens 5km achter elkaar lopen), maar toch ben ik al een aardig tijdje een beginnend hardloper en ik denk dat ik daar dan ook wel wat over te vertellen heb. Voor iedereen die binnenkort wil gaan hardlopen, heb ik dan ook een paar tips die mij in het begin heel erg hielpen!

Een goede outfit


Broek: Primark, T-Shirt: Primark, BH: H&M, Schoenen: Nike, Band om arm: eBay

Een goede hardloopoutfit werkt niet alleen motiverend (het hangt nu toch al in je kast, waarom zou je het niet gebruiken?), het loopt ook veel fijner! Natuurlijk kan je in je Bristol joggingbroek gaan lopen, maar zodra je in die broek twee stappen hebt gezet, val je al bijna flauw van al het zweet dat vrijkomt in die broek. Hardloopkleding hoeft echt niet duur te zijn! Mijn eerste setje kocht ik voor minder dan €20,- bij de Primark. Ze hebben ook hele fijne (en goedkope) hardloopkleding bij de Hema en de H&M. Aangezien het steeds warmer weer wordt, raad ik aan om een driekwart broek te kopen, een korte mouwen shirtje, eventueel een jasje en, niet te vergeten, een goed zittende sportbh! Dat laatste is niet alleen nodig om fluitende bouwvakkers op afstand te houden, maar ook omdat niemand over 20 jaar opgescheept wil zitten met een paar hangtieten van heb ik jou daar!

Goede hardloopschoenen
Naast een goede outfit, zijn ook goede hardloopschoenen van belang. Ik begon zelf op Primark schoenen van een eurootje of negen en dat heb ik geweten. Na een week lopen, kreeg ik ontzettende last van mijn knieën en kuiten. Na wat gezocht te hebben op internet, kwam ik erachter dat het wel eens zou kunnen komen door mijn goedkope hardloopschoenen. Ik ben direct naar de winkel gegaan en heb betere, echte hardloopschoenen gekocht! Het beste is natuurlijk om ze aan te laten meten bij een hardloopwinkel. Zij kijken dan wat voor soort voeten je hebt en welke schoen daar het beste bij past. Het probleem is, helaas, dat hier natuurlijk wel een prijskaartje aan hangt. Maar zeg nou zelf, wil je liever twee weken kunnen hardlopen en vervolgens met een blessure opgescheept zitten, of iets meer geld uitgeven om je leven lang lekker te kunnen lopen?

Stel een doel

Als je een doel voor jezelf stelt, kun je veel concreter ergens naar uit kijken. Mijn ultieme doel is om de 10km te kunnen lopen, maar als voorlopig doel heb ik om 5km achter elkaar te kunnen lopen. Mijn doel is al bijna in zicht kan ik jullie vertellen! Uiteraard kun je aan dat doel ook een beloning vastplakken. Zo zijn er veel mensen die zichzelf bijvoorbeeld een nieuwe hardloopoutfit gunnen als ze hun doel hebben bereikt! Let er alleen wel op dat wanneer je je doel eenmaal bereikt hebt, je wel weer een nieuw doel stelt, anders kun je weer van voor af aan beginnen!

Een trainingsschema
Klik om te vergroten! 

Nadat je je doel hebt gesteld, kun je beginnen met het zoeken van een trainingsschema. Dit is erg belangrijk, omdat voor hardlopen geldt dat hoe beter de opbouw, hoe minder kas op blessures. En dat is natuurlijk wat we willen! Er zijn talloze trainingsschema's op internet te vinden die je een eindje op weg helpen. Van ultieme beginnersschema's, tot beginnersschema's voor mensen met een sportieve achtergrond. Ikzelf ben inmiddels bij de laatste week van de Start to Run lessenreeks van Evy. Dit zijn mp3'tjes die je kunt downloaden, op je telefoon of mp3 kan zetten en vervolgens vertelt Evy je precies wat je wel (en niet) moet doen. Ontzettend fijn en heel motiveren! De mp3's kun je HIER downloaden!

Hou je runs bij

Iets wat ik ook erg fijn vond (en nog steeds vind!) was een manier om mijn hardloopproces bij te houden. Ik gebruik daar Runkeeper voor (waar ik al eens eerder over heb geschreven), maar wat mij part koop je een goedkoop notitieboekje van de Action en schrijf je daar in op wat voor training je hebt gedaan en hoe het is gegaan. Ik kan je verzekeren dat je na een aantal weken echt lachend terug kan kijken op je eerste run!

Verder kan ik eigenlijk alleen nog maar zeggen dat het uiteindelijk toch op jezelf aan moet komen! Jij moet van die luie bank af komen, je schoenen aan doen en naar buiten gaan om hard te open! Daar kan ik je helaas niet tot dwingen. Ik wens iedereen die na dit artikel gelezen te hebben meteen wil beginnen met hardlopen, heel veel succes!! Je kunt het!

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het goeie tips!
  Hardlopen heb ik nooit aangedurfd, maar als je het zo simpel op een rijtje zet is het een stuk minder intimiderend :O

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet gewoon een keer beginnen en niet te hard van stapel lopen! Dus als je begint met een rustig tempo, eerste lesje van Evy, dan zul je zien dat het echt niet zo moeilijk is als het lijkt en dat het heel lekker is! Het fijne aan hardlopen vind ik dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe, wat en wanneer je het wil doen!

   Verwijderen
 2. Fijn motivatie artikel :) Ik vind het echt heerlijk om 1, 2 keer in de week lekker buiten te rennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne tips! Ik ben geen hardloper maar een fanatiek skater. Beetje jammer alleen van het weer nu ;)

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hardlopen in dit weer is ook geen pretje :(
   Skaten is ook echt leuk! Alleen ben ik er echt heel slecht in haha xD Ik hou het gewoon maar bij hardlopen!

   Verwijderen