woensdag 22 augustus 2012

Prei stamppot

Prutjes kun je schrijven, maar ook koken! Bij ons thuis is prei stamppot al jaren de favoriet. Ik kan er echt wel een hele pot van op smullen en de meeste mensen die bij ons komen eten en dit proeven, zijn ook op slag verliefd. En ondanks dat er prei in zit, vinden heel veel kinderen het ook lekker! Ik waarschuw jullie trouwens alvast, ik ben geen recepten schrijver, maar ik heb mijn best gedaan! En sorry dat er geen foto's zijn...

Ingrediënten
Een panbodem aardappelen
2 preien (preis?)
2 eieren
Rundergehakt (gewoon zo'n pak van de supermarkt)
Mayonaise (of als je iets gezonder wil doen; yoghurt sla dressing)

Hoe maak je dat dan?
Je schilt aardappelen en doet ze in een pan tot de bodem van de pan gevuld is. Het beste kun je van die aardappelen gebruiken die speciaal gemaakt zijn om te stampen. Oja, de aardappelen moet je ook nog wassen.
Dan snij je de prei. Ik doe meestal de prei doormidden en dan kleine schijfjes zodat je een soort halve rondjes krijgt. Deze was je ook, in een zeefje of iets dergelijks. Dan gooi je de prei in de pan met aardappelen. Je vult de pan met water zodat de prei net niet onder water staat. Dit zet je op het vuur. Het moet er net zo lang op staan tot de aardappelen gaar zijn. Bij mij is dat meestal 20 minuten tot een half uur. Je kunt controleren of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken, als je er makkelijk door heen prikt, zijn ze gaar.
Ondertussen kook je twee eieren. Als je niet weet hoe je een ei moet koken, een korte uitleg: eerst kook je water, dan doe je de eieren erin. Klaar. Ze moeten hard gekookt zijn, maar te hard hoeft ook weer niet. Als ze in ieder geval maar niet zo zacht zijn dat het eigeel er uit loopt. Ik doe meestal iets van 10 minuten, meestal wat langer.
Als je de eieren op hebt staan, ga je het gehakt rul bakken. Dus een beetje bakboter of olie in een pan en dan hupsakee het gehakt er in. Dan moet je er een beetje met een spatel in porren en roeren tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
Als dan alles is gekookt en gebakken is het een kwestie van de hele mups bij elkaar gooien. Eerst smash je de prei met de aardappelen met zo'n stamppot prakker. Als dat klaar is, snij je de eieren in kleinere stukjes en gooi je die er ook bij. Die kun je er gewoon met een vork even doorheen roeren. Vervolgens gooi je het gehakt erbij en een klein scheutje mayonaise of yoghurt sla dressing. Van dit laatste hoef je echt maar een heel klein beetje te gebruiken, want dat overheerst al snel. Je husselt de boel dan nog even goed door elkaar met een vork en tadaa! Daar is je prei stamppot!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten